interjú Csonó Ildikóval

Előzmény

  • 2018-ban, 40 évesen voltam először naturista, közismertebb nevén nudista strandon, miután a Lukács gyógyfürdő szaunavilágában megtanultam viselni a meztelenséget. A strand elsőre nagyon nagy élményt adott. Minden további alkalom hozzám tett: a testem elfogadásához, az önszeretetemhez. Egyre szabadabbá váltam.
  • Ahogy érzékeltem az embereket, a családokat, a gyerekeket, egyre jobban megfogalmazódott bennem az a gondolat, hogy ez a nyitottság a gyermekek fejlődéséhez, a testük elfogadásához sokat hozzátesz. Mennyivel könnyebb lehet majd ezeknek a gyerekeknek amikor felnőttek lesznek, hiszen addigra már nagyon sokféle alkatú testet, különböző adottságú nemi szervet látnak meztelenül. Úgy gondolom, hogy ez mindenképp támogatja a fejlődésüket és hatással van (lesz) a nemi életükre is.
  • Amikor ezt megosztottam az Antares önismereti csoportommal (ahol több csoporttársamnak is vannak gyermekei), hihetetlen lelkesedéssel, nyitottsággal fogadták és buzdítottak, hogy erről mindenképp írjak egy cikket. Többször neki is fogtam a gondolataimat leírni, de amennyire bőbeszédű vagyok, úgy írásban 1-2 gondolaton túl nem jutottam.
  • 2019 áprilisában a Magyar Naturista Egyesület tagja lettem a párommal, területet béreltünk ebben a naturista kempingben és kiköltöztünk. Már ekkor elhatároztam, hogy többeket megkérdezek, hogy miként vélekednek erről és akkor úgy, csak összeáll egy jó kis írás.
  • Július első hetében érzékeltem egy anyukát két gyermekkel. Ahogyan beszélt velük, ahogyan szabadon engedte őket a bármit csinálni, amilyen szeretettel beszélt hozzájuk, jött a késztetés, hogy riportot készítsek vele. Megkérdeztem, és igent mondott. ☺

A riport

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: Az Anya a Hős Magazin főként azoknak az anyukáknak, szülőknek, leendő szülőknek szól, azoknak nyújt támogatást, akiknek alfás gyermekei vannak.

A magazin írói olyan anyukák és leendő anyukák, akik magas önismerettel rendelkeznek és a saját tapasztalataikból merítenek inspirációt. Az alfás nemzedékkel képben vagy?

Csonó Ildikó: Igen. 2 alfás és egy Z generációs gyermekem is van. (Szerkesztői megjegyzés: Alfa generációsok a 2011-től született gyermekek; Z generációsoknak az 1995. és 2010. között születetteket nevezzük.)

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: Nekem egy Z-s gyermekem van, 21 éves. Amikor ő olyan korú volt, mint most az alfások, akkor még nem foglalkoztam önismerettel, amolyan macska-egér játékot játszottunk. Nem voltam tudatos szülő, meg talán nem is voltam érett a szülőségre.

Amikor elkezdtem az önismereti úton járni és ezáltal fejlődni, a lányommal való kapcsolatom is óriási változáson ment keresztül.

Ma már fantasztikus kapcsolatunk van. Így nekem csak Z-s inspirációm van, és örülök, hogy igent mondtál erre a riportra, mert így lesz egy alfás írásom is.

Amikor az én életembe bekerült a naturizmus, megfogalmazódott bennem, hogy minden kisgyermekes szülőnek kötelezővé tenném, hogy kijöjjenek.

Szerencsésnek érzem magam, hogy most veled, mint alfás szülővel van lehetőségem beszélgetni a naturizmusról és arról, hogy ez milyen hatással van a gyermekekre.

Ugye itt azért több olyan szülő is szokott lenni, akiknek hasonló korú gyermekeik vannak. Viszont azért esett rád a választásom a riportfelkérést illetően, mert olyan gyönyörűen kommunikálsz a gyerekekkel és érezhető, hogy tudod, mik az igényeik, meghagyod a szabadságukat, nem fegyelmezed őket, nem tiltasz dolgokat.

Csonó Ildikó: Egyrészről azt kell, hogy mondjam, vannak keretek. Azt gondolom, hogy éppen elég szabály van nekik egyébként egész évben az életükben.

Amikor nyaralunk, akkor otthon megbeszéljük, hogy ez akkor lesz mindenkinek pihenés, amikor nekem nem kell ott állni „ostorral”. Ehhez leegyeztetjük a szabályokat.

Ez most már nekünk a harmadik nyarunk, hogy így együtt vagyunk a kempingben, a két kicsi és én.

A Z-s nagylányom most egy átmeneti időt él, úgy érzi, ebből kinőtt, és ezt tiszteletben tartom.

Azért, hogy a két kicsi ne egye szét egymást vagy az én idegrendszeremet és harmonikusan működjünk, ahhoz a leegyeztetett, egyszerű szabályokat be kell tartani.

Ha nem, akkor van valamilyen következménye. Ezenfelül minden másban meg van hagyva a szabadságuk. 

Ahogy nőnek, egyre több mindent rájuk lehet hagyni. Úgy vagyok vele, hogy nem tiltom, hanem hagyom, hadd próbálják ki, és ha bajuk lesz belőle, akkor könnyebben belátják, hogy nem szabad.

Nyilván nem fogom bedobálni őket az 5 méteres vízbe minden nélkül, de hagyom, hadd érezzék meg, hogy mi az, ami még nekik belefér az erejükbe. Mondhatjuk úgy is, hogy hosszabb a póráz, mint a hétköznapokban meg év közben.

Másrészt tanár vagyok, sok mindent tanultam pedagógiából és nekem külön kihívás levetkőzni, hogy ne legyek a saját gyermekeim tanára, de közben mégis.

Vannak nagyon jó reflexek, amik rendszeresen visszaköszönnek. A fél szemem rajtuk van. 😉

A legkisebb gyermekemmel, aki lány, könnyebb, mert ő szeret megfelelni. Neki nagy élmény, amikor van egy kicsi cél, és ő azt eléri.

A fiam meg attól boldog, ha látja, hogy én boldog vagyok. Ő azt szereti, ha nekem tud örömet szerezni. Ha viszont valami rosszul sül el, akkor az őt is nagyon megviseli.

Így, ismerve ezeket az érzékeny pontokat, sokkal könnyebb megtalálni az utat a gyerekhez, arra rávenni, hogy azt csinálja, ami neki is és nekem is jó.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: Mennyire egyszerű! Én is így gondolom, hogy az alfás gyermekekhez ennyi a kulcs: a szabályok leegyeztetése és azok következetes betartása.

Sok szülőnél azt látom, hogy ha vannak is szabályok, azokat sokkal hamarabb, igaz, észrevétlenül, de a szülők nem tartják be. Ezt a példát követve, később már a gyermekek sem tartják be, hiszen mintaként mindent magukba szívnak, mint a szivacsok.

És külön jó látni és tapasztalni, hogy ez pedig gyönyörűen tud működni is. ☺

Hasonló korosztályú gyermekeket tanítasz?

Csonó Ildikó:  Nem, gimnazistákat tanítok.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: Az is kemény dió! De ezt most nem keverem ebbe a témába. Hogyan jött a naturizmus az életedbe?

Csonó Ildikó: 20 évesen lehozott a naturista strandra az akkori párom. Szerelem volt első érzésre.

Azóta is rabja vagyok ennek a helynek. Több élményem is fűződik már ide, dolgoztam is itt. A dunavarsányi férfikórussal is csaptunk egy murit.

Amikor megszületett a gyerkőc, akkor jött az a boldogság, hogy hurrá, most már lehet így is élni. Jöttünk így vele együtt is, 14 évvel ezelőtt.

Utána meg már csak én jöttem a gyerekekkel.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: Már csak azért te, mert szétmentetek?

Csonó Ildikó: Is. Az exem (exférjem) azt mondta, hogy ő nem akar velem, velünk jönni a naturista strandra, ő akkor ezt arra fogta, hogy nincs erre időnk.

Én meg azt mondtam, hogy én viszont igen, akarok jönni. Csinálok magamnak szabadidőt erre, mert ide akarok jönni. Mert szeretek itt lenni.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: Amikor bejött az életedbe a naturizmus, akkor ezt a környezetedben felvállaltad, kikommunikáltad?

Csonó Ildikó: Igen. 20 évesen nem különösebben volt gondom belőle.

Olyan élményeink voltak, hogy éjszaka kimentünk a Lupára és nem volt nálunk fürdőruha.

No, de kit zavar, hiszen este volt. Itt az a különbség, hogy itt nappal is így vagyunk.

Aki ezt elfogadja, és oké nála, azzal tudok erről beszélni. Aki nem, azzal nem beszélek erről.

Gyakorlatilag ez amolyan vízválasztó, hogy aki ebbe valamilyen perverzitást lát bele vagy bármi magamutogatást, azzal én nem beszélek.

Lezártam ezeket az emberi kapcsolataimat azzal a céllal, hogy ezek az előítéletek az én élményeimet ne rombolják.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: A gyerekek ezt hogy élik meg? Kommunikálnak-e erről a közösségükben, ahova járnak?

Csonó Ildikó: Igen, beszélnek róla.

Ők csak úgy hívják, hogy a pucér strand, hiszen nagyon élvezik, hogy minden nélkül mehetnek be a vízbe. Mert ugye nem szorít a fürdőruha, nem fáznak, amikor elbújik a nap a vizes fürdőruhától, nem ragad bele a homok, és az összes többi előnyével együtt.

Amikor elmesélték az óvodában, hogy voltak a pucér strandon, akkor csak annyit mondtak, hogy jó. Nem volt különösebb probléma ebből.

A munkahely szempontjából viszont már nem mindenhol lehet ezt felvállalni vagy nem mindenki fogadja úgy el.

Volt, aki azt mondta, hogy egy uszodában, vagy a Gellértben, vagy akár a Lukácsban (szerkesztői megjegyzés: Szt. Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, Lukács Gyógyfürdő és Uszoda, Budapesten), tehát egy zárt közösségben is furcsán érzi magát, és nem szereti a naturizmust.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: Tehát akkor az óvodában ebből semmilyen konfliktus nem volt.

Csonó Ildikó: Egyáltalán nem. Ugyanúgy fogadták, mint bármilyen más élményüket.

Meghallgatták és egyszerűen túlléptek rajta.

Nem feszegették, nem mentek bele részletekbe. Csak egy élmény volt, amit tiszteletben tartottak.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: A szülőtársaktól volt-e bármilyen visszhang?

Csonó Ildikó: Nem.

Annyit kérdeztek, van-e itt valami nyaralónk. Mondtam, hogy nem.

Csak jövünk-megyünk vagy néha faházazunk.

Azt érzékelik, hogy sokat vagyunk lenn. De Délegyházán sok kemping van, bárhol lehet.

Egyébként kinek mi ugrik be arról, hogy Délegyháza, az a saját sztereotípiáit vetíti ki.

Délegyházán ott van a IV-es tó,  a másik parton a Nomád (nem naturista) Kemping, ahova szintén sokat jártunk a víz melletti játszótér miatt.  A mellettünk lévő Tavirózsa Kempingben is lehet aludni.

Miért pont ez?

De van, akinek felcsillan a szeme, hogy

Na, odajártok?

Aki tudja, az nem kérdez többet.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: A gyerekekre visszatérve, nekem az a tapasztalatom, hogy baráti körből volt egy 2 gyermekes család nálunk segíteni a jurtánk alapjának építéséhez.

Akkor még nem volt szezon, de jó idő volt, és viszonylag sok naturista volt a kempingben. Mivel ők még nem naturisták, meg segítőnek jöttek, így rajtunk keresztül ismerkedtek a naturizmussal.

Így ők ruhában maradtak és kétszer lesétáltak a büfébe kávéért és jégkrémért a gyerekekkel.

Este megkérdeztem őket, hogy a gyerekek ezt hogyan fogadták. Arról számoltak be a szülők, hogy még csak szóvá sem tették, hogy valakin nincs ruha, pedig ők tartottak ettől.

Teljesen természetes volt a gyerkőcök számára (mindketten alfások), míg a szülőknek már nem annyira.

Nagyon jó visszacsatolás számomra és a Magazin olvasói számára, hogy közösségben felvállalva ezt az életformát, nem éri, nem érte őket semmilyen konfliktus.

Ezt a szabadságot meg tudják élni, és nem alakul ki bennük az, hogy erről titkolózni kell. És ez nagyon jó érzés.

Neked a naturizmussal kapcsolatban milyen szülői mintád volt? Milyen csomagot kaptál otthon?

  • Facebook

Csonó Ildikó: Monokinis. Az alsónemű valamilyen oknál fogva tabu volt nálunk.

Én magam ezt valamilyen képmutatásnak éltem meg, hiszen amikor gyűrögeted hátul, hogy mégse legyen olyan nagy a fehér folt, akkor vegyük már le.

Miért vacakolunk vele? De az illúzió, az megvan.

Amúgy ez teljesen természetes volt. Kertes házban éltünk, kerestük azokat a helyeket, ahol ezt lehet és nem bámulják ki az embert.

Amúgy a különböző generációk ezt teljesen másként viselték. És ahhoz képest, hogy monokinivel indultunk, anyunál a naturizmus kiverte a biztosítékot. Neki sokkal nagyobb gátlásai vannak ezzel.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: Hogyan kezelted ezt a konfliktust anyukáddal?

Csonó Ildikó: Hagytam. Nem mentem bele a vitába.

Az a helyzet, hogy amíg csak én jártam a naturista strandra, addig édesanyám különösebben nem tudott beleszólni ebbe, mert már nem éltem otthon, amikor ezt elkezdtem.

Aztán amikor a gyerekkel jöttünk először próbaképpen, akkor erősödött fel igazán ez az ellenérzés anyukámban.

Annyit mondtam neki, hogy otthon, a kertben is az a cél, hogy a gyerek szabadon legyen és ne legyen rajta semmi. Akkor nem tök mindegy?

Itt ugyanolyan zárt a közösség. Sőt, nagyobb, mert itt nincs emelet, ahonnan kukucskálnak.

Persze jött azzal, hogy miket hallott, tolta a sztereotípiákat. Itt több strandrész is van. Ha az egyiken úgy érzem, hogy bámulnak, akkor átsétálunk a másikra.

Én vagyok annyira érzékeny, hogy észreveszem, ha bámulnak engem vagy a gyermeket, és ha zavar, akkor odébb megyek.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: Ehhez még azt tenném hozzá, hogy a naturista strandnak külön szabályzata van, amit az ide belépőknek be kell tartaniuk.

A szabályok egyike pont az, hogy tiszteletben tartva a másik ember szabadságát, nem szabad bámulni a másik embert.

Maga a naturizmus a saját tapasztalatom szerint nagyban hozzájárul a testünk elfogadásához, az önszeretetszintünk növeléséhez. Ezzel te hogy állsz?

  • Facebook

Csonó Ildikó: Minden nőnek kötelezővé tenném, hogy jöjjön el ide!

Borzalmas, hogy mennyiféle szemmel és kifogással tekintenek magukra a nők.

Jaj, ugyan már, hát ebben a korban, vagy azért, mert jaj, most mi van velem…

Állj a tükör elé és nézd meg, hogyan változik a tested! Tinédzserként, nőként, kismamaként, anyukaként, és úgy szeresd magad, ahogy vagy!

Nekem az volt a fordulópont, amikor a gyerekeket vártam. Mindegyikkel nagyon hosszú, nagyon meleg nyarakat töltöttem.

A környezetemből jött a nyomás, hogy miért vagyok ilyen-olyan!? A családomtól sokkal több negatívat kaptam, mint amit egyébként saját magamról gondolok.

De azt látni, ahogy változik a test, az valami csoda. És ott van egy különálló lény, a pocakom. Nem tehetek róla, hogy ilyen.

Egyébként szerettem azt az állapotot. Amiért más kismama őrjöng, én imádtam. Annyira jó nézni, hogy hogy tud változni a test!

Egy ciklus alatt is megfigyelhető a sok változás. Ciklus alatt mennyivel teltebb a test, de a menses előtt és után is teljesen más. Pontosan azokat az apróságokat lenne jó látniuk a nőknek és szembesülniük vele, hogy egy hónap alatt mennyit változik a testük.

Volt egy nagyon jó pszichológiai feladatunk valamikor az ELTE-n:

Állj a tükör elé, és keress magadon egy olyan részt, amit szeretsz!

Ilyenkor tényleg nagyon aprólékosan végig szemléli az ember a testét. Na jó, a fej; na jó, akkor a vállamat szeretem, a lábamat, a bármit. Mindenkinek van fél órája a fürdőszobában, hogy forogjon és nézegesse magát a tükör előtt.

Az a furcsa – ezt egy szexológus mesélte –, hogy a fiúknál annyival egyszerűbb, hogy ők mindennap legalább négyszer, ötször, sokszor kézbe fogják azt, ami nekik a legfontosabb szervük, mert kéznél van, mert kilóg.

A lányok meg takargatják és se nem látják, se nem tudják kézbe venni a nemi szervüket. És ez talán ettől lesz túlmisztifikált.

Ezt is, a nemi részét is kellene a lányoknak valahol tanítani szexuális felvilágosítás vagy bármilyen testelfogadás címen.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza:  Annyira jól szavakba öntötted! Igazi kincset érnek!

A gyerekeid hogyan állnak a testükhöz? Gondolom, elfogadással, így, hogy te ilyen szemléletű vagy.

Meg az is érdekel, hogy érte-e őket akár a közösségben bármilyen degradálás a testükkel kapcsolatban.

Tudod közösségekben mindig akad olyan, hogy csúfolják a másikat, mert nem szép, vagy túl vékony, vagy túl kövér, vagy stb. Szóval, minden olyan apróbb beszólást értek ez alatt, ami képes egy adott gyermekre negatívan hatni, ami miatt akár felnőttként szégyenli magát és a testét.

Csonó Ildikó: Degradálás, az nem volt. De a szemérmességet nevelik beléjük rendesen már az ovitól kezdődően.

Hiába kapják  családi mintában a naturizmust, a szemérmesség ott van. Néha már attól kiakadnak, hogy az ovis barátok szájra puszit adnak egymásnak.

De igazából mikor mibe futunk bele. A kicsik a testükkel még nem különösebben foglalkoznak, míg a nagy kamasznál most kerül ez előtérbe. A korábban elültetett  szemérmesség magok most nyilvánulnak meg.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: És saját maguk elfogadása, akár a nemiségük, akár az önszeretet, a gyermekeidnél rendben van?

Csonó Ildikó: Azt gondolom, igen.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: Érzem, hogy még mondanál valamit, tessék. ☺

Csonó Ildikó: Tavaly volt, hogy feltűnt a gyerekeknek valami, és rá is kérdeztek: egy férfit láttunk, aki tele volt intim piercinggel.

Az érdekelte őket, hogy miért van szinte minden testrészében valamilyen piercing. Ez feltűnik a gyerekeknek. Meg a tetoválás.

Sokféle formát meg színt lát, teljesen természetesen megkérdezi, hogy

Neki miért lila?

Neki miért olyan kicsi?

Szóval vannak ilyen apróságok, de egy ilyen szitu max. fél óráig téma, utána már átsiklanak felette.

Ezt én amolyan „akklimatizációs folyamatnak” hívom.

A nagylányom is, amikor utoljára kijött, az első órában még burkolózott, utána ledobta magáról a kendőt, természetesen tudta viselni magát.

Úgy gondolom, ennyi kell. Ilyenkor egy csendesebb helyet keresünk, és amikor feloldódik, már mindenfele megyünk.

(Szerkesztői megjegyzés: Ez a hely Közép-Európa legnagyobb, 23 hektár területű naturista kempingje 1 nagyobb és 2 kisebb stranddal, tele zöld, bokros és füves részekkel is. Bőven van arra terület ebben a csodás környezetben, hogy kicsit külön, magában legyen az ember mindenféle bujkálás nélkül.)

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: A nagylányod most már egyáltalán nem jár ki? Jól értem, hogy a szemérmes időszakát éli?

Csonó Ildikó: Igen.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: Emögött mi lehet szerinted? Esetleg barátok?

Csonó Ildikó: Egyrészt abszolút a nőiesedés áll mögötte, ő most serdül.

Másrészt nem lát kortársakat. Amíg voltak, főleg lányok, addig nem érezte magát egyedülinek ebben.

A fiúkkal meg már vegyesen van, akad szerelme és most kezdi megélni, hogy nem barátként, hanem partnerként van egy fiúval.

Összességében szerintem a társaság hiánya az, ami miatt nem jön mostanában.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: Még olyan kérdést írtam fel magamnak, hogy miért pont egy naturista kempinget választottál a nyaralásotok helyszínéül, de az eddig elmondottak alapján ez már nem kérdés számomra.

Csonó Ildikó: Nekem ez a kikapcsolódás.

  • Facebook

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: Látom, hogy a gyerekek is nagyon jól érzik magukat.

Azt a szabadságot, amit te megadsz nekik, nagyon jó látni.

Talán a helyismeretednek köszönhető, tudván, hogy ez egy zárt közösség, de szemmel látható, hogy mekkora ősbizalommal vagy feléjük.

Például az imént is itt voltak a gyerekeid és annyira könnyedén megengedted nekik, hogy bemenjenek egyedül a vízbe.

Csonó Ildikó: Az ősbizalmon túl azért ott van, hogy a fiam jár úszni, meg már ő is kipróbálta a saját határait. A kicsivel is megbeszéltünk mindent, tudom, hogy a kicsi strandnál nem is fog messzebbre menni. Saját maguk is tudják, hogy meddig mehetnek.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: No, de itt van egy apróság, ami nekem feltűnt nálad.

Te nemcsak tudod, hogy hol van a gyermekeidnél a határ, hanem bízol is bennük, és éppen ezért engeded is, hogy a határukig elmenjenek.

Míg a legtöbb szülőnél azt látom, hogy hiába van tisztában a gyermeke határaival, valahogy mindig még a gyerek határainak az elérése előtt, gyorsan meghúz még egy másik határt. De mint tanár, ezt lehet, hogy te magad is érzékeled.

Csonó Ildikó: Azt gondolom, hogy amint lehet vinni a gyereket úszni, kell vinni és meg kell mutatni, hogy mit kell csinálni. Ha kell a karúszó, akkor legyen az. Menjen kutyába (kutyaúszás).

A szülő mutasson több mindent, különböző úszásnemeket és segítsen megtalálni azt a segédeszközt, amivel a gyerek biztonságban érzi magát. Ilyenkor mi is felszerelkezünk mindenféle eszközzel. 

Tudja, meddig ér le a lába, mi az a távolság, ameddig el tud menni és még vissza is tud jönni. Így haladunk lépésenként, mindig eggyel hosszabb a „póráz”.

A legrosszabb trauma, az a fröcskölés. Azt megbeszéltük, hogy amikor feljön, akkor nem nyomom telibe az arcát, mert elkezd kapkodni és az a legrosszabb, hiába ér le a lába.

Ezt most, hogy már 3. év után végre betartják, emiatt is azt gondolom, hogy egyre könnyebbek a nyarak. Amint mind a ketten megtanulnak úszni, még könnyebbek lesznek.

Van olyan élményünk is a nagyobbik gyerekkel, hogy a spicc strandról matraccal átúsztunk a kis strandra. (Szerkesztői megjegyzés: a kempingnek 3 strandja van: egy nagy, egy kicsi és a spicc, ami egy tóba benyúló földnyelv.)

Mondtam neki, ha elfáradt, kapaszkodjon a matracba. Utána azt hangoztatta, hogy

Húúú de jóóó, átúsztunk anyával!!!

És akkor még vissza is jöttünk. Így már van egy olyan sikerélménye, hogy

Aztaaa, oda is el tudok menni. ☺

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: És a gyerekek egymás közti kapcsolata milyen?

Csonó Ildikó: Azt gondolom, hogy az ilyen nyaralások nagyon sokat segítenek nekik. Így, hogy csak ketten vannak, két különböző nem és nincs a harmadik tesó itt.

Így sokkal inkább egymásra vannak utalva. Kell, hogy segítsenek, kell, hogy játszópajtások legyenek.

Most egy célért vannak itt. Most kevesebb a konfliktus, mint otthon, a négy fal között.

Anya a Hős Magazin, Sventek Klarissza: Otthon azért, mert ott van az idősebb tesó, vagy nem érzik ezt a szabadságot?

Csonó Ildikó: Ott több a kötelesség, ott kevésbé támogatják egymást. Ott többet kell résen lenni, hogy csináld meg azt, mert az is a te dolgod.

Most meg itt mindenkinek van egy pici feladata. Meg azzal, hogy a nagy tesó „kiesik” a képből, így a fiú nagyfiú tud lenni – és most élvezi is, hogy ő a nagy.

A kicsi meg nagyon akar kapaszkodni, és közben neki is vannak sikerei, hogy vannak olyan dolgok, amiket már ő is meg tud csinálni.

Amúgy hoztunk olvasnivalót, mesekönyvet, kötelező olvasmányt.

Minden este mese van, és sokkal békésebb és kiegyensúlyozottabbak vagyunk mindannyian.

Igaz, néha napközben rájuk jön, hogy unatkoznak. De az is jól van, egy idő után feltalálják magukat és rájönnek, hogy mennyi mindent lehet csinálniuk.

Azt gondolom, hogy az a fajta otthoni adottság, hogy minden inger körülvesz és minden elérhető, az túl sok.

Itt meg tényleg az az igazi naturizmus van. Nemcsak a test csendesedik le, hanem a szellem és a lélek is. Így kerül egyensúlyba az ember.