Interjú Bojti Andrea gyermekpszichológussal

 1. rész

 

Anya a Hős Magazin, Kárpáti Boglárka: Az Alfa generáció pici tagjai esetében többször hallani, hogy ők a ‘digitális bennszülöttek’, akik már úgy bújnak ki az anyukájuk pocakjából, hogy a kezükben van a táblagép és a telefon. Mennyire van ez jó, illetve rossz hatással a gyerekekre?

Bojti Andrea gyermekpszichológus: Véleményem szerint nem túl szerencsés, ha a gyerekek egészen pici kortól kezdve sokat tévéznek, számítógépeznek, illetve tableteznek.

Valami köztes utat kell keresni, mert sem a teljes tiltás, sem a kontroll teljes elengedése nem jó eszköz a szülők kezében.

A mai világban ezeknek az eszközöknek a használata elkerülhetetlen már gyerekkorban is. Jó példa erre akár a mai iskolarendszer, ahol az e-naplótól kezdve a házi feladatok megírásáig elvárás az a gyerekek felé, hogy tudják használni a számítógépes eszközöket.

Ezer érdekes és játékos ‘arca’ lehet ezeknek az eszközöknek már kisebb korban is. Gondoljunk például arra, amikor egy-egy billentyű lenyomásával megjelenik egy kép vagy kiíródik egy betű.  Képek színezésére, rajzolására és szerkesztésére használható Paint program szintén egy nagyon jó dolog.

 

Anya a Hős Magazin, Kárpáti Boglárka: A digitális világban szülőként és gyermekként a mértékletességet és az arany középutat lenne érdemes  megtalálni?

Bojti Andrea gyermekpszichológus: Igen. Manapság megfigyelhetőek ún. divatirányzatok a gyerekeknek a digitális eszközökkel való kapcsolatában. Vannak olyan családok, akik az okoseszközöktől teljesen eltiltják a gyermekeket. És vannak olyanok is, ahol a gyerek állandóan valamelyik gép előtt ül. A mértékletességet és az arany középutat kell megtalálnia a családoknak.

 

Anya a Hős Magazin, Kárpáti Boglárka: A gyermek-személyiségfejlődésre is hatással van, ha sokat ül számítógép előtt?

Bojti Andrea gyermekpszichológus: Ezt tágabb értelemben kell megnézni. Ha a gyermek olyan családban él, ahol mindenki sokat használja a digitális eszközöket és nincsenek közös családi programok, akkor ez  hatással van a gyermek személyiségfejlődésére. Ha egy gyermek órákat gépezik, azt is jelenti a másik oldalról, hogy a szülők valószínűleg nem foglalkoznak vele.

 

Anya a Hős Magazin, Kárpáti Boglárka: Akkor itt a szülői felelősségvállalás kérdése is előtérbe kerül. A gyermekekkel egyrészt minőségi és tartalmas időt kell a szülőknek együtt töltenie, másrészt viszont a gyermekeket nem lehet eltiltani a digitális eszközöktől.

Bojti Andrea gyermekpszichológus: A legjobb egy protokollt kialakítani, amelyben megegyezik a szülő a gyermekkel a ‘kütyük’ használatának a rendjéről, gyakoriságáról, időtartamáról, stb. A véleményem szerint a legjobb, ha ezen a digitális úton a szülő és a gyermek a teljes szülői kontrolltól indul el.

A legkisebbeknek én a legjobban egy-egy letöltött mesét ajánlok, amelyet a gyermek a szülővel együtt néz meg. A YouTube csatorna meséit azért nem ajánlom, mert például egy-egy cukinak és hasznosnak tűnő angol versike nézésekor olyan reklámok is felugorhatnak, amelyek félelmetes képeket vagy hülye reklámokat tartalmaznak. A szülőnek azért kell a gyermek mellett lennie, hogy lássa és ismerje azt, amit  a gyerek néz.

Egy olyan szülő-gyermek kapcsolat jön így létre, amelynek során a gyermek kérdéseire a szülő válaszolni tud.

Később, amikor például a szülővel együtt hoz létre a gyermek egy e-mail címet ebben a minőségű kapcsolatban, a szülő el tudja magyarázni neki, hogy mi mire való, minek mi lehet a veszélye, stb.

A fokozatos kontrollból válik egyre inkább önállóvá a gyermek. A szülői kontroll és támogatás a már önállóbb gyermeki korszakban is fontos. Ennek az egyik oldala, amikor a szülő szűrőket állít be az egyes programoknál.

 

Anya a Hős Magazin, Kárpáti Boglárka: Akkor itt is fontos a kontroll, azaz nem várhatjuk el a gyermektől, hogy ő maga alakítsa ki a saját internetes, digitális protokollrendszerét.

Bojti Andrea gyermekpszichológus: Igen. A baj csak az, hogy a szülők sincsenek általában képben ezzel az egésszel kapcsolatban. Ha mondjuk megkérdezek egy harmincas éveiben járó embert vagy akár magamat, fogalmam sincs, hogy például mi a Snapchat. Hallottam már róla, de még sose néztem meg a felületet. Nem ismerem a musical.ly-t, azaz a TikTokot sem. Tehát nem ismerek egy csomó mindent, amit a gyerekek használnak.

 

Anya a Hős Magazin, Kárpáti Boglárka: Tehát igazából a szülőknek fel kell zárkózniuk a gyerekekhez.

Bojti Andrea gyermekpszichológus: Igen, a szülőknek fel kell zárkóznia a gyermekekhez, mert az semmiféleképp nem elfogadható, hogy a szülő igazából azt sem tudja, hogy mit akar a gyermeke. Ebben az esetben nem tud felelős döntést hozni a szülő és igazából támogatni sem tudja a gyermekét.

 

Bojti Andreát gyermekpszichológust megtalálhatod itt:

www.gyermekpszichologus.blog.hu,

és a Facebookon a Gyermekpszichológus blog oldalon

https://www.facebook.com/gyermekpszichologusblog.