Unikornia élménynap – „Természetben az erőd!”

  • Facebook

Az Alfa generáció érzelmi intelligenciájának és csapatjátékának a fejlesztése lovakkal, és ami mögötte van…

Magazinunk főszerkesztője Kemenczky Márti beszélgetett az Unikornia élménynapok megálmodóival és szervezőivel, Zsebe Zsuzsival és Bonifert Ritával.

Egy anya mindig a legjobbat akarja a gyermekének

Amikor a gyerekeim elkezdtek táborokba járni, és délután értük mentem, mindig tele voltam kérdésekkel. Mi volt velük egész nap, hogy érezték magukat? És még megannyi kérdés keringett bennem. Persze csak tőmondatos válaszokat kaptam tőlük…

Pedig jó lett volna egyszerűen csak úgy a háttérben megállni, és egy órára a táborban megfigyelőként ott lenni.

Ez nem bizalmatlanság volt a részemről, hanem kíváncsiság.

Úgy szerettem volna azt tudni, hogy hogy telik egy tábornap. És közben azért arról is megbizonyosodni, hogy a gyerekek jól érzik magukat, én meg jól döntöttem, amikor abba a táborba jelentkeztünk.

A gondolatok teremtő erővel bírnak…ez megint bebizonyosodott.

Még annak a nyárnak a végén ott is volt a lehetőségem minderre.

A szentendrei dombság lovardájában a gyerekek az Unikornia élménynapon vettek részt, ahol én is ott lehettem… A legelejétől a legvégéig. Juhuuu!

Kíváncsi szemmel a háttérből követtem végig az egész élménynapot. Kicsit anyaként, kicsit az Anya a Hős Magazin szerkesztőjeként voltam jelen.

Az Unikornia élménynap elvarázsol

  • Facebook

Egy csodának voltam a szemtanúja.

A gyönyörű környezetben a lovak közreműködésével egy csoport ismeretlen gyerek csapattá vált. Közben pedig a gyerekek – szinte észrevétlenül – egyre jobban megismerték a lovakat, a lóval való kapcsolódást, és közben önmagukat is. Pedig csak játszottak, lovaztak, együtt voltak.

Az Unikornia élménynapok megálmodóival és szervezőivel, Zsebe Zsuzsival és Bonifert Ritával beszélgettem.

Anya a Hős Magazin, Kemenczky Márti: Az Unikornia, a Természetben az erőd! hogyan lett az életetek része, hogyan kezdődött mindez?

Unikornia, Zsebe Zsuzsanna: Az Unikorniát úgy álmodtuk meg, mint egy varázsvilágot, ahol a gyerekek, az unikornisok által egy személyiségfejlesztő mesevilágba csöppenhetnek bele.

Azok a gyerekek, akik az Unikornia élménynapon velünk részt vesznek kicsit máshogyan élhetik meg az élményeket, egy másik világot biztosítunk nekik. Egy másik kis birodalmat, ahol megismerhetik önmagukat, a személyiségüket.

Unikornia, Bonifert Rita: A természetben az erőd! pedig a szlogenünk, amivel leginkább azt akarjuk kifejezni, hogy a természetbe akarjuk a gyerekeket egy kicsit visszacsöppenteni.

A természet szó amúgy is két jelentésű.

Egyrészt jelenti a minket körül ölelő természeti világot. Másrészt pedig az emberek magatartásformáját, saját természetét is.

A gyerekek természete egy belső erődítmény, egy bázis, de egyben a bennük lévő erő is.

Onnantól kezdve, ha mindezt felismerik, akkor egyben az erejükre is ráébrednek.

Ha az Unikornia élménynapok segítségével már csak egy gyerek is megérti azt, hogy a lovak és természet(e) adta lehetőségek milyen óriási önismereti fejlődést adhatnak, akkor már célba ért az üzenetünk.

Anya a Hős Magazin, Kemenczky Márti: Az Unikornia programban mellettetek a lovak a főszereplők. Az előzőek szerint ez vajon azt is jelenti, hogy a természet és a lovak önmagatok megismeréséhez is sokat hozzátett?

Unikornia, Zsebe Zsuzsanna: Igen. Rajtam nagyon sokat segítettek a lovak, sokat nyitottak a személyiségemen.

Én abszolút visszahúzódó gyerekként csöppentem a lovas világba, és itt találtam rá önmagamra. Azóta sokkal könnyebben tudok nyitni más emberek felé is.

Én ezt szerettem volna átadni más gyerekeknek, akik hasonló kihívásokkal küzdenek, mint én gyerekkoromban.

  • Facebook

Unikornia, Bonifert Rita: A lovak rengeteget hozzátettek az én személyiségfejlődésemhez is. Ezt a saját lovam is tanította meg, hogyha ő bizalmatlan, akkor először nekem kell határozottnak lennem. Rájöttem ugyanis, hogy ahhoz hogy én segíteni tudjak a lovamnak, nekem kell fejlődnöm, nekem kell döntésképessé válnom.

A lovak személyiségformáló csodálatos hatását először mindketten magunkon, a saját életünkön keresztül tapasztaltuk meg. És ekkor fogalmazódott meg mindkettőnkben az, hogy ezt a kincset másoknak is tovább akarjuk adni, hogy ezáltal ők is fejlődhessenek.

Anya a Hős Magazin, Kemenczky Márti: Az Unikornia élménynap a gyerekek érzelmi intelligenciájának a fejlődését támogatja. Miért jó a gyerekeknek, ha az érzelmi intellgenciájuk fejlődik? Hogy látjátok az Unikornián keresztül Ti a mai alfa generációs gyerekeket? Hogy vannak ők érzelmileg?

Unikornia, Bonifert Rita: A mai iskolai oktatás nagyon rámegy az IQ (mentális intelligencia) fejlesztésre. A tárgyilagos tudás fejlesztésével épp az a cél, hogy minél több adat és információ ragadjon meg bennük, ami alapvetően nagyon fontos, de közben nem szabad elfeledkeznünk az EQ (érzelmi intelligencia) fejlesztéséről sem.

Az érzelmi intelligencia képzését ma egyáltalán nem vagy nagyon ritkán építik be az oktatásba. Pedig mekkora szükség lenne egy olyan órára, ahol azt tanítanák meg a gyerekeknek, hogy hogyan kell emberi kapcsolatokat kialakítani. Vagy hogy hogyan kell a közösségi médiában az emberi kapcsolatokat jól megélni.

Márpedig ezek az emberi kapcsolódások nagyon fontosak. A felnőtteknek és a gyerekeknek is.

Ha nincsenek személyesen megélt kapcsolódások, akkor csak ’elkorcsosult’ érzelmeket élünk meg.

Mi ennek a hiányát szeretnénk megelőzni és bepótolni az EQ fejlesztést. Viszont nem az iskolapadban, hanem a természetben, a lovak között.

  • Facebook

Ők igazán remek tanítók ebben, mivel a lovakkal csak rengeteg beleérzőképességgel lehet kapcsolatot létesíteni. Itt lehet talán a legjobban megtapasztalni, hogy egy érintésnek vagy a kisugárzásnak mekkora ereje van.

A lovakat ugyanis nem lehet befolyásolni. És pont ezért az érzelmi intelligencia fejlesztésében nagyon jó segítőtársak tudnak lenni.

Az igaz, hogy érzelmi intelligencia egy velünk született adottság, viszont ugyanúgy fejleszteni kell, mint a többi intelligenciát, vagy a tárgyi tudást.

Unikornia, Zsebe Zsuzsanna: Én nagyon fontosnak tartom kiemelni azt, hogy mennyire fontos az, hogy az ember tudjon emberi kapcsolatokat létesíteni.

És ebben nagyon fontos szerepe van az érzelmi intelligencia fejlesztésének.

Hiszen ez az alapja annak, hogy meg tudjuk érteni a másikat. Meg kell érteni, hogy a másik hogyan működik, hogyan kommunikál. Erre, és ennek a fejlesztésére pedig máshol nem igazán fektetnek hangsúlyt.

Pedig a gyerekeknek is meg kell tanulniuk egymással kommunikálni. Meg kell tanulniuk, hogy egymáshoz hogy viszonyuljanak.

Az is elengedhetetlen, hogy csapatban, csapatként együtt tudjanak működni.

Mi ezt is hangsúlyozzuk az Unikornia élménynapokon. Mi egy csapat vagyunk, egymást kell támogatnunk. A célt akkor érjük el, ha összedolgozunk, segítjük egymást és nem egymás ellen vagy egymás mellett dolgozunk.

Ezeket is próbáljuk a gyerekekben erősíteni. Hiszen meg kell tanulniuk, hogy hogyan kell együtt dolgozni egy közös cél eléréséért, hogy hogyan kell segítséget kérni, és milyen nagy siker a célt együtt elérni.

Anya a Hős Magazin, Kemenczky Márti: Az érzelmi intelligencia fejlesztéssel kapcsolatban, egy-egy élménynapot követően milyen tapasztalataitok vannak? Mi az, amit az élménynap végén a gyerekek magukkal tudnak vinni a hétköznapjaikba?

Unikornia, Bonifert Rita: A gyerekek nálunk egy-egy különálló élménynapon vehetnek részt. Az élménynapjaink még nem egymásra épülő, kurzusjellegű alkalmak, de nem titkolt vágyunk, hogy később bővítsük a repertoárt.

De már az első alkalmak után olyan dolgokat vettünk észre, ami számunkra nagyon jó visszaigazolás arra, hogy amit csinálunk az hiánypótló.

Volt olyan gyerekünk, aki csak azért jött el, mert a szülő annyira bízott az élménynap erejében, pedig ő maga tiltakozott ellene. Mégis a nap végére már úgy ment haza, hogy belátta a saját akadályait is le tudja legyőzni önmagában, úgy mint a lovas pályánk feladatit.

De volt olyan résztvevője és az élménynapnak, aki azóta is visszajár Zsuzsihoz, mert még többet akar tanulni és tapasztalni a lovakról, és a lovaglásról.

Mi mindenképpen úgy látjuk, hogy a gyerekekre az élménynap nagyon jó hatással van.

Unikornia, Zsebe Zsuzsanna: Ugyan tervezzük a több alkalmas fejlesztő élménynapokat, mégis úgy látjuk, hogy már egy-egy élménynappal is meg tudunk nyitni a gyerekekben egy másik világot. Egy kicsit megtapasztalhatják azt, milyen hogy ha megnyílnak. Milyen érzés, hogy ha leküzdenek akadályokat. Milyen az, ha a saját határaikat is túllépik.

És hogy miért mondjuk, hogy egy teljesen új világba tudnak a gyerekek belépni?

Itt a lovakkal való kapcsolat is teljesen más, mint egy hagyományos lovasoktatáson. Meglepődve tapasztalják a gyerekek, hogy ez nem csak abból áll, hogy lóra ülnek, és azonnal szinte egy versenyhelyzetben találják magukat.

Nálunk pont az ellenkezője van.

  • Facebook

Egy olyan játékban vesznek részt a gyerekek, amelynek során a lovakat a földről kezdik el megismerni.

Mégis annyira izgalmas és gazdag az élménynap, hogy teljesen átértékelődik bennük mindaz, amit addig a lovakról és a lovaglásról tudtak.

Megtanulják, hogy a lovakat nemcsak lóháton ülve lehet lovagolni. Megtapasztalják, hogy a lovakkal milyen jól lehet társként együtt dolgozni.

Akár a földről, akár lóháton ülve is. Ez a természetes lókiképzésnek nevezett módszer. És ez egy teljesen más hozzáállást kíván.

A földről teljesen másképp kell, hogy a lóval foglalkozzanak a gyerekek. És mindez persze az önbizalmuknak is nagyon jót tesz.

Anya a Hős Magazin, Kemenczky Márti: Az én szívemben nagyon megragadt az a mondat, ami az élménynapon hangzott el. Ennek a lényege az volt, hogy a lovakkal akkor tudnak a legjobban bánni az emberek, ha vezetőként vezetik őket. És ez az egész életükhöz egy óriási felismerést adhat hozzá és egy teljesen új, vezetői hozzáállást adhat a kezükbe.

Az egész Unikornia élménynap nagyon harmonikus volt. A gyerekek szabadon voltak, a szabadságot is megélték. Miközben pedig a játékok nagyon jól körülölelték az egész napot, mindegyik játéknak megvolt a maga célja és szerepe.

Megvolt, hogy egy-egy játékkal hova akarjátok a gyerekeket eljuttatni. Ugyanakkor benne volt a változatosság is. Az élménynap központjában pedig maguk a gyerekek, a csapat és a ló állt.

A gyerekek szabadságához hogy tud hozzájárulni egy-egy élménynap, és a lóval való kapcsolódás?

  • Facebook

Unikornia, Zsebe Zsuzsanna: Már az is egy óriási szabadságérzést ad a gyerekeknek, hogy a természetben, a szabadban lehetnek.

És ehhez hozzájön az, hogy egy többszáz kilós hatalmas állat együttműködik velük. A ló pedig minden további eszköz (kötél, pálca) nélkül követi az embert, mert benne érzi azt a képességet, erőt, hogy érdemes vele tartania. És mindez együtt egy nagyon nagy szabadságérzetet ad.

Unikornia, Bonifert Rita: Ugyanakkor egy óriási kontrollt is megélnek a gyerekek.

Egyszerre tudunk beszélni az említett szabadságról, amit szinte a puszta kezükkel, testükkel tudnak önmaguk és a ló között megteremteni.

Ugyanakkor szinte a legmozgékonyabb, legaktívabb gyereket is nagyon le tudja kötni és lenyugtatni a lóval való munka. Ilyenkor csak ez jár a gyerekek fejében. Csak erre tudnak koncentrálni.

Mi is meglepődve tapasztaljuk, hogy a legelevenebb gyerek is olyan együttműködéssel nyúl a lóhoz, amilyen hozzáállást addig szinte nem is tapasztaltunk. A gyerekeken is az látszik, hogy teljesen elvarázsolja őket a szó legnemesebb értelmében ez a nap.

Anya a Hős Magazin, Kemenczky Márti: Biztosan felmerül az olvasóinkban is a kérdés, hogy Ti miért csináljátok ezeket az élménynapokat, mit jelent Nektek ez az egész?

Unikornia, Zsebe Zsuzsanna: Ahogy már mondtam, az én életemben nagyon sokat segített ez az egész lovas világ. Ezt az érzést, amit én megéltem, azt a fejlődést, ahova én eddig eljutottam, szeretném továbbadni a gyerekeknek.

Tizennégy éves voltam, amikor a gimnáziumba menet a HÉV-vel mindennap elmentem egy lovarda mellett. Aztán anyukám megkérdezte egy nap, hogy kipróbálnám-e a lovaglást. Igent mondtam. Nekem, a nehezen barátkozó lánynak hamarosan a lovardában barátai lettek. És ez nagyon jó érzés volt.

Később lett egy saját lovam is, aki egy idő után lesérült.

Ekkor kezdtem el beleásni magamat a lovak természetébe. Hogy hogyan is működnek valójában azon kívül, hogy felülünk rájuk, ők meg mennek alázatosan körbe a pályán, ahogy szeretnénk.

Rengeteg új dolgot tanultam. Egy teljesen új világ nyílt meg akkor előttem, és valahogy onnantól nyíltam meg én is. És a természetes lókiképzés világába is ekkor csöppentem bele, amelyben azóta is végeláthatatlanul sokat tudok tanulni.

Nekem a lóval való kapcsolódás és foglalkozás hozta meg azt a harmóniát, amellyel az életem minden területén gazdagodtam.

Ez az emberekkel, a munkatársaimmal való kapcsolódásaimon is látszik, jól érzem magamat a társadalomban. Rengeteg szituációban nyugodt tudok maradni.

Unikornia, Bonifert Rita: Engem viszonylag későn, 18 éves koromban kezdett el érdekelni a lovak világra és Zsuzsi hatására kezdtem el a természetes lókiképzés módszerébe beletanulni.

A természetes lókiképzést nem is egy módszernek nevezném, hanem egy hozzáállásnak. Amikor ezzel a hozzáállással kapcsolódunk egy lóhoz, akkor tulajdonképpen azt a kommunikációt használjuk, amit a lovak egymás között is használnak.

A lovamnak, Kodának olyan rossz előélete volt, ami miatt alig tudott megbízni az emberekben.

Célommá vált, hogy ezzel a lókiképzéssel visszaadjam a bizalmát, de ehhez előbb nekem is fejlődnöm kellett. Koda mutatta meg nekem azt is, hogy vannak olyan döntési helyzetek, amikor nagyon határozottan kell fellépnem, különben a döntésképtelenség vagy egy rossz döntés mindkettőnk életébe is kerülhet.

  • Facebook

Én ebből merítettem a bátorságot, határozottságot és a vezetői készséget.

Amikor Zsuzsival együtt elkezdtük megálmodni az Unikorniát, már akkor láttuk magunk előtt a célunkat. Először azért gondolkodtunk a gyerekek célközönségében, mert őket még nagyon könnyen át lehet egy varázsvilágba repíteni.

A saját birodalmunkban úgy tudják magukba fogadni az új tapasztalatokat és élményeket, hogy közben ők is nagyon jól érzik magukat, könnyebben átszellemülnek.

Mivel ők még nagyon nyitottak a lovakra és a mesékre, így a mesére épülő Unikornia nap esszenciáját sokkal jobban meg tudják élni.

Anya a Hős Magazin, Kemenczky Márti: Mindarra, amit a gyerekek az Unikornia napon megéltek az úgy gondolom, hogy nemcsak nekik, hanem sok felnőttnek is nagyon jól jönne.

Unikornia, Bonifert Rita: Igen, mi is mindenképpen tovább szeretnénk fejleszteni mindezt.

A tinik és felnőttek számára is nagyon sokat jelenthetne egy önbizalomnövelő lovas foglalkozás. Mi pedig minden erőnkkel rajta leszünk, hogy számukra is megteremtsük azt a világot Unikorniában, amivel megtalálják az önmagukhoz és természethez visszavezető utat.

Anya a Hős Magazin, Kemenczky Márti: Engem nagyon meglepett, ahogy néztem a gyerekeket az Unikornia napon. Ahogy Ti elmondtátok nekik és átadtátok Nekik a tudnivalókat, rövid időn belül ők is mentek, és csinálták veletek együtt, sőt volt, amit már önállóan is a karámban. Ez óriási sikerélményt adott nekik. És az érzést, a megerősítést, hogy erre is képesek.

Annyira szép volt az Unikornia élménynap lezárása is, ahogy a gyerekek Veletek együtt megünnepelték magukat, a jól megérdemelt sikert megélhették. Átvették a kis ajándékaikat is. Nemcsak önmagukat, de a közben csapattárssá átminősült többi gyereket is megünnepelték közben.

Anya a Hős Magazin, Kemenczky Márti: Az olvasóink is biztosan kíváncsiak arra, hogy az általatok is alkalmazott természetes lókiképzés miben másabb, mint a hagyományos lovaglás?

A természetes lókiképzés és az asszertív kommunikáció

Unikornia, Zsebe Zsuzsanna: A természetes lókiképzés alapja az, hogy felhasználja azt, ahogy a lovak egymás között kommunikálnak. Úgy is el lehet ezt képzelni, mintha mi az ő nyelvükön kommunikálnánk velük. Ennek az alapja az, hogy a lovak testbeszédét használjuk a velük való kommunikálásra.

A lovak és az emberek kommunikációja persze teljesen más. Ha nyitottak vagyunk, emberként képesek vagyunk megérteni az ő nyelvüket. Ha együttműködést szeretnénk tőlük, akkor nekünk kell hozzájuk alkalmazkodni.

Ezen kívül még nagyon sok érdekesség van ebben a világban. Ők növényevők, mi pedig ragadozóknak számítunk. Ezért nekünk bele kell tanulnunk a velük való kommunikációban a növényevők egymás közötti kapcsolatába, kommunikációjába.

  • Facebook

Ha pedig másképp, ezen a módon kommunikálunk a lovakkal, iszonyatosan hamar érezhető a megértés és a kapcsolódás egy teljesen új szintje.

És mindez azzal kezdődik, hogy mi, emberek máshogy állunk hozzá a lovakhoz és ehhez a helyzethez. Megpróbáljuk megérteni a lovakat, megpróbálunk az ő nyelvükön beszélni velük.

És, hogy mindez egyre jobban működjön nekünk magunknak is fejlődnünk kell. Nemcsak a nyugodtságban és a következetességben, de a határozottságban és a céltudatosságban is.

Unikornia, Bonifert Rita: A lovak, ahogy egymással beszélnek, valahogy úgy is leírható, mint az egymással asszertívan kommunikáló emberek.

Pont ezért akartuk, hogy a gyerekek az Unikornia élménynapon a természetes lókiképzés egy-egy elemét is megtapasztalják, amit aztán a saját életükbe is be tudnak vinni.

És azért gondoltuk ezt a két dolgot – a természetes lókiképzés egy-egy elemét és az asszertív kommunikációt összefűzni – mert ez a legjobb módszer arra, hogy a lovat úgy ismerjük meg, hogy közben mi magunk is egy határozott vezetővé tudunk válni. A határozott vezető tudja, hogy mit akar, céltudatos, tudja, hogy merre megy. De a jó vezető ugyanakkor nyugodt is és ura a helyzeteknek.

A lovak egymás között is egy olyan hierarchiát gyakorolnak és felelős döntéseket hoznak meg, Ezért kell, hogy vezetővé váljon egy ember is a ló mellett. Ezt a kettőt összefűzve, különböző akadályokkal és játékokkal szerintünk a gyerekek is megérzik ennek a pozitív hatását életükben.

Anya a Hős Magazin, Kemenczky Márti: Mi az, amit a gyerekek az Unikornia élménynapból magukkal tudnak vinni a saját életükbe?

Magukkal viszik az élményeket, a természetben levést, a saját erejük megtapasztalását?

Unikornia, Zsebe Zsuzsanna: Az Unikornia élménynapot azért is nevezzük élménynapnak, mert tisztában vagyunk azzal, hogy egy nap alatt nem tudjuk megváltani a világot.

Viszont tudunk a gyerekeknek egy olyan élményt adni, ami később is megmarad.

Ezt lehet, hogy most még a lovakhoz, vagy a mesés varázsvilághoz fogják kötni, de később ahogy nőnek és átformálódik bennünk az élmény, akkor már tapasztalatok útján be tudják építeni a hétköznapjaikba is az akadályok leküzdését és a sikerélmények adta boldogságot.

Anya a Hős Magazin, Kemenczky Márti: Az Anya a Hős Magazin olvasói hol találnak meg Benneteket?

Unikornia, Bonifert Rita: Az online felületeken aktívan jelen vagyunk, így a www.unikornia.hu-n és az Unikornia Facebook oldalán is naprakész infókkal szolgálunk. Továbbá örömmel válaszolunk az info@unikornia.hu emailünkre érkezett üzenetekre is.

Anya a Hős Magazin, Kemenczky Márti: Helyileg hol vannak az Unikornia napok?

Unikornia, Bonifert Rita: Szentendrén található a bázisunk egy már amúgy is lenyűgöző tájon felépült lovardában. De mikor ezt a helyet ellepi az unikornisok mesevilága akkor lesz igazán Unikornia birodalma és élményparadicsom.

Nagyon szeretjük ezt a helyet, hogy alig pár kilométerre a fővárostól itt igazán elcsöndesedhet a lelkünk és a természet, valamint a lovak újratöltik harmóniával. Már csak ezt az egyszerű megtapasztalást is jó átadni a gyerekeknek.

  • Facebook

Anya a Hős Magazin, Kemenczky Márti: Mikor lesznek és milyen korosztálynak ajánlottan a következő élménynapok? És hogy tudnak erre jelentkezni a gyerekek, illetve információt kapni a szülők?

Unikornia, Bonifert Rita: Az aktuális eseményeinkről a szülők az említett oldalakon tudnak informálódni. Itt tesszük közzé az alkalmak időpontját, amit leginkább időjárás és egyéb tényezők miatt általában az élménynap előtt 2-3 héttel teszünk közzé. A következő alkalmunk például augusztus 1-jén lesz, amire épp az utolsó szabad helyek telnek be.

Egyelőre a 7-12 éves korosztályt szeretnénk megcélozni, de nem titkolt vágyunk, hogy később az ovisoknak és tiniknek is szeretnénk eseményeket szervezni.

Általában 10 fős a létszámkorlát a kisiskolás csoportban, főképp azért, hogy mindenkire jusson kellő odafigyelés és idő, de közben mégis lássuk, hogyan tudnak csapatban felszabadulni és együtt véghez vinni a célt.

A weboldalunkon az aktuális Unikornia élménynaphoz tartozó regisztrációs űrlapot kell kitölteniük a szülőknek és akkor mi felvesszük velük a kapcsolatot a jelentkezés véglegesítéséhez.

Unikornia, Bonifert Rita: Rengeteg tervünk van. A jövőben készülünk tematikus napokkal is. És olyanokkal is, amelyek egymásra épülnek. És nemcsak a gyerekekre, hanem a felnőttekre is gondolunk.

Anya a Hős Magazin, Kemenczky Márti: A Magazin olvasói nevében is nagyon köszönöm az interjút, és azt kívánom, hogy mindazt a célt valósítsátok meg és azt az utat járjátok, ami a szívetekben és az Unikornia csodálatos világában már most is ott van.

Mindez pedig nemcsak a gyerekeknek ad nagyon sokat, de általuk még sok gyereknek, és a családjuknak is. És kíváncsian várjuk a többi korosztálynak és a felnőtteknek szóló csodálatos élménynapjaitokat, programjaitokat is.

Unikornia élménynapokat egyszer minden gyermeknek érdemes lenne megtapasztalnia. Nem csak a természet, a lovak, az elkötelezett fejlesztő szakemberek miatt. Anya, miattad is!

A fótók az Unikornia jóváhagyásával és engedélyével lettek közzétéve!