A pihenés valóban luxus?

Ugye, hogy körülbelül azóta nem alszol, amióta megszületett az első gyermeked? Nem alszol jól és pihentetően. Feladatok, logisztika, száz dolgot megoldani, több szerepben is sikeresen helytállni. Erről szól anyaként és nőként az életed.

A családi nyaralások neked nem sokban különböznek a hétköznapok káoszától. Ugyanazt csinálod nyaralás alatt, mint otthon, csak most máshol. Fáradtabban jössz haza, no meg szétidegelted magad teljesen, már mielőtt elindultatok.

Minden anya jól ismeri ezt az érzést. De csak tűrni kell és nyelni, mert hát anya vagy, nem tehetsz mást. Életed végéig vállalt kötelezettséged van.

És a párodról már nem is beszélve. Mintha ő is a gyermeked lenne sokszor. Azt érzed, ha nem veszed kezedbe a család irányítását és folyamatos ellenőrzését, minden össze fog dőlni és eluralkodik a káosz. Így erőt veszel magadon (már ki tudja honnan) és teszed tovább a dolgodat.

Titokban talán sokszor gondolsz arra, hogy ‘de jó lenne elmenekülni, egy hétre csak egyedül lenni‘. Több oka is van, amiért ezt nem teheted meg. Mind ismerjük ezeket az okokat.

Tehát ott vagy a 22-es csapdájában, és közben érlelődik benned a bűntudat hangja: „Rossz anya vagyok, ha időnként magányra vágyom?”

Felmerülhet az a kérdés is, hogy örök rabszolgaság lenne az anyaság?

Egészen biztosan nem!

 

Akkor mégis mi lehet a megoldása ennek a helyzetnek?

Gondold csak el, milyen is lenne az a másfajta élet! Teli csodás hétköznapokkal, amikor nem őrülsz meg már hétfő reggel fél 8-kor. Amikor nem sürget az idő, nem kell kapkodni, amikor mindenki tudja s teszi a dolgát, és egy nagy, boldog családként időben elindultok, boldogan, mosolyogva, veszekedés és duzzogás nélkül.
Amikor a nyugodt óráidban nem a háztartási munkákat kell bepótolnod vagy rendezni a kertet, hanem van pár órád szabadon azt tenni, amit csak akarsz, nyugalomban, gyomorgörcs és lelkiismeretfurdalás nélkül!

Amikor bátran meg tudod élni a nőiességedet, mert van rá időd és energiád. Amikor minden pillanatban türelmesen és megértően tudsz hozzáállni a gyerekekhez. Mindenre bőven van időd, mert nem kell négy ember felelősségét a válladra venned!

Amikor nem a te lelkedet nyomja az egész család koordinálása.

Mi történne veled akkor, ha nem te lennél a központi irányító a családban?

Végre nyugodtan pihenhetnél….

 

Pár napnyi távollét miatt nem fog összedőlni a család, sőt!

Szeretteidnek is sokkal jobb, ha pihenten, feltöltődötten, türelmesen tudsz feléjük fordulni.

Mindenkinek jobb, ha adsz magadnak (vagy elveszel) időt ahhoz, hogy rendezni tudd magad, kialudd magad, és fel tudj végre töltődni.

A napi rutinból és robotból ki kell szakadni, hogy minden szinten felfrissülj. 

Mivel ez mindenkinek jó, biztosan a párod is beleegyezik, hogy havonta 1-2 napot, negyedévente 2-3 napot egyedül tölts.

Kell a szabadság. Nem azért, mert rossz anya vagy, hanem azért, mert jó anya akarsz lenni, és szexi, vonzó a párodnak.

Ahogy a munkahelyedről is jó volt lelépni pár napra, ugyanez igaz a családra is. Rengeteg szülő tervezi be az éves tervbe, hogy mikor töltenek egy kis időt egyedül. Kell apának is, és nagyon kell anyának is. Mert csak így lehet pihenni és feltöltődni, ha egy kis időt egyedül tölt az ember.

 

Miért olyan nehéz ezt megtenni?

Mert nem erre neveltek bennünket. Arra neveltek, hogy egy anya mindig legyen a gyerekeivel: „Nem a bébiszitternek szülted a gyerekeidet! Milyen egy hálátlan szülő vagy te?” – halljuk ezt idősebb nőtársainktól.

Ha egy anya sokat dolgozik, máris rossz anyának bélyegzik. Ha egy anya sikeres akar lenni, mindig bűntudata van, amikor dolgozik és nincs a gyerekeivel. Amikor a gyerekeivel van, akkor meg azért van bűntudata, hogy nem dolgozik.

És a dolgot még nehezíti az is, hogy mit vár el tőled a párod? Mennyi részt vesz ki a gyereknevelésből?

Ha a nagyi szerves része az életeteknek, a BabyBoomer (megj.: az 1946 és 1964 között születettek) gondolkodása még inkább gúzsba köt téged.

Nem könnyű ez a helyzet. Ami biztos, valamit csinálni kell, mert az anyák – és lehet te is -,  be fognak dilizni ennyi tehertől, pihenés és feltöltődés nélkül. Ugye ezzel te is egyetértesz?

A heti kétszeri testedzés, a heti, havi egy csajos este, az évi egy hétvégés bulik a barátnőkkel nem adnak elég energiát ahhoz, hogy frissen, üdén, derűsen, könnyedén, lazán, türelmesen vedd a hétköznapi akadályokat.

 

Mit lehet tenni? Mi a legjobb módszer?

Láthatod, hogy hosszú távon nem lehet ezt az életet boldogan élni. No, de mégis mit tegyél és hogyan, és mi legyen az első lépés?

  1. Írd össze, hogy mik azok a tevékenységek, amiket utálsz csinálni!
  2. Írd le, hogy milyen változtatásokat eszközölnél a családban, és az miért lenne jó!
    • Facebook
  3. Beszéld meg a pároddal, és motiváld fel őt is, milyen jó lesz neki, ha néha átvállalja pár napra a gyerekeket. Ha ez nem menne, akkor legalább egyezzen bele, hogy a gyerekek a nagyszülőknél töltik azt az időt, vagy bébiszitter vigyáz rájuk addig. A férfiak nem szeretik lekötni az idejüket, tehát érdemes más alternatívákat is felhozni.
  4. Fogadd el, hogy nem attól leszel rossz anya, ha néha a gyerekeid nélkül magadra is szánsz némi időt! Hanem akkor leszel jó anya, ha ezt megcsinálod. Hiszen akkor tudod a legtöbbet kihozni magadból.
  5. Tedd le a lelkiismeretfurdalást és bűntudatot, amikor nem vagy a gyerekeiddel, mert akkor nem fogsz tudni pihenni, feltöltődni!

 

Mit fognak szólni a gyerekeid?

Egyrészt csodás képet, példaképet adsz nekik arról, mennyire fontos a pihenés és feltöltődés. Így ők is csinálni fogják, ezáltal sokkal sikeresebb és boldogabb életük lesz.

Másrészt örülni fognak ők is a szabadságnak, annak hogy más is történik velük, más helyzetekbe kerülnek.

Sokkal csodásabb és békésebb lesz az egymással eltöltött idő. Te is sokkal türelmesebb leszel velük, nem fogsz kiabálni, így a gyermekeid 100%-ban a bizalmukba fogadnak.

Sokkal könnyebb lesz így a kamaszkor is.

Igazi menő, szabad, boldog és derűs anyukájuk lesz, akire mindig is nagyon büszkék lesznek.

Ha úgy érzed, ez túl nagy falat neked és nem mered meglépni, mert tele vagy még a szabadság gondolatától is frusztrációval és félelemmel, akkor érdemes dolgoznod az önismereteden.

Te vagy a legfontosabb személy a családban, te vagy a központ, így nagyon fontos, hogy te pihent és feltöltött legyél. Mert így leszel Hős Anya.

Ha bármi kérdésed van, kérlek írd meg hozzászólásban és válaszolni fogok rá.