Vizsgáljuk meg egy kicsit azt a mindennapi helyzetet önismereti szempontból, amikor nem tudod, hogy pontosan mi a baj, ezért elmész az orvoshoz.

Ő diagnosztizál nálad VALAMIT. Ez a valami jelen esetben egy meghívót jelent egy maratonra. Tehát a fáradozásaid eredményei hosszabb távon látszanak majd csak meg. Bár, ha jobban belegondolok, ez szinte mindennel így van az életben. 😀 A VALAMI tehát nem egy életveszélyes dolog, természetéből fakadóan nem oldható meg egy beavatkozással, de azért az orvos szerint is van vele teendőd neked, személyesen. Előír például egy diétát. És abban is megállapodtok, hogy az állapotod nyomon követése miatt 3-6 havonta találkozni fogtok.

Ahogy a nevéből is látszik, ez nem az a 3 nap alatt lefogyok típusú sztori, amit szépészeti okokból vetsz be. Lehet, hogy már sok diéta áll mögötted, vannak tapasztalataid, sőt meggyőződésed is, hogy ez neked hogy fog menni. Lehet, hogy segítséget kérsz és elmész egy dietetikushoz, akitől rengeteg információt kapsz, és mivel az orvosod azért kicsit rád ijesztett, ezért meghozod a döntést, hogy oké, változtatsz az életmódodon.

Lehet, hogy kíváncsiságból a VALAMIre rákeresel a neten is. Sőt, Facebook csoportokat is találsz, amik a te problémáddal foglalkoznak. Először úgy érzed, hogy milyen jó, nem vagy egyedül. Ők megértenek, hiszen pontosan ugyanabban a helyzetben vannak, mint te.

Amikor rendszerint beültök kávézni a barátnőiddel, nekik is elmeséled a problémádat. Először nem veszik komolyan, hogy

Jajjj, persze, diétázol.

Aztán amikor hozzáteszed, hogy orvosi utasításra, akkor azért megdöbbennek, mert ez valahogy súlyt ad a dolognak.

Na, ezt a súlyt napi szinten érzed a diéta miatt. Meghoztad a döntést. Lehet, hogy nagyon odafigyelsz, annyira akarod! Mégis olyan nehéz…..

 

Bármit is szeretnél elérni, a következő lépéssoron érdemes végigmenned: cél – döntés – cselekvés.

 

Cél

Mi a célod? Miért akarod ezt az egészet? Hogy betartsd az orvos és a dietetikus előírását? Hogy elkerüld az állapotod rosszabbodását? Új szokásokra lesz szükséged, amiket kialakítani sosem egyszerű. Egy saját, lelkesítő, motiváló céllal, égő vággyal fog csak menni. Csukd be a szemed és képzeld el az új önmagadat minden apró kis részletében. Gondolatban azt is vedd végig, hogy hogyan fog telni egy napod. Milyen ruhákat hordasz? És az milyen érzés? Legyen tele színekkel, illatokkal, ízekkel, érzésekkel a történet.

 

Döntés

A következő lépés, hogy hozd meg a döntést. Talán úgy érzed, hogy ezt már az orvosnál, a dietetikusnál meghoztad. De a célod valószínűleg nem volt ennyire tiszta, mint most. Így kérlek, írd is le, hogy

Úgy döntöttem, hogy …….

 

Cselekvés

  1. Figyelj befelé, magadra

A tested olyan csodálatos, hogy mindenféleképpen fog neked visszajelzést küldeni arról, hogy milyen is az új diétád. Ezért érdemes rá hallgatnod és bíznod benne. Hiába írják a könyvekben és mondta el a dietetikus, hogy a zabpehely lassú felszívódású szénhidrát, nálad lehet, hogy mégis gyorsan felszívódik és hamar megéhezel utána. Hogy neked mi az egészséges, csak te tudod megmondani, a saját megfigyeléseid, tapasztalataid alapján.

Ezen a ponton érdemes kitérni az ego ténykedéseire is. Ő fog például olyan jelzést küldeni neked, hogy egyél meg 3 darab fánkot. Mert ez olyan nehéz nap volt, hogy megérdemled. És ő fog lebeszélni az edzésről is. Ne menj, mert sötét van, mert hideg van, mert nincs is kedved. Mert jobb itthon a kanapén megnézni a kedvenc filmedet. Az eszköztára végtelen. Ilyenkor kell elővenni a leírt célodat és emlékeztetni rá magad, hogy mit is akarsz. Magad elé képzelni újra az új önmagadat.

Ezen kívül a régi helyébe lépő új szokások is nagy segítségedre lehetnek. Amikor eddig nasiztál, most helyette iszol egy smoothie-t, egy nagy bögre teát vagy csinálsz 20 felülést. Ezt a számot akár naponta emelheted is, így szép fejlődést érhetsz el a hónap végére, amiért nagyon büszke lehetsz magadra.

  1. Legyen egy támogató közeged

Ahogy említettem, találni fogsz Facebook csoportokat és olyan embereket, akik segítenek majd ostorozni magad, ha a diétádban valamit nem a nagykönyv szerint csinálsz. De ettől nem leszel közelebb a célodhoz és rengeteg időt, energiát elpazarolsz az ilyen csoportokban. Keress inkább olyan közeget, ahol célokról, álmokról, célmegvalósításról, sikerekről és azok megünnepléséről beszélnek a tagok.

  • Facebook

 

Apropó, ünneplés

Kellenek a folyamatban ellenőrzési pontok, előre tervezd meg, jelöld ki ezeket az időpontokat és ünnepeld meg a sikereidet. Mert csak úgy nem fog konfetti potyogni az égből, amiért tettél a célodért és egyre közelebb vagy hozzá, erről neked kell gondoskodnod! A jutalom kiválasztásánál legyél minél kreatívabb, próbálj ki új dolgokat. Ez lehet bármilyen apróság – például konfetti -, ami belefér a keretedbe, a lényeg, hogy te és az egod örüljetek neki nagyon.