avagy feltöltés és feltöltődés egyedülálló szülőként

 

Nemcsak saját magadat feltöltő programokra van szükséged, hanem olyanokra is, amelyeken a család együtt tölt el egymással minőségi időt és együtt töltődik fel.

 Azt mondják, hogy az életünkben amibe nem teszünk energiát, az elsorvad és romlásnak indul.

Amire viszont odafigyelünk, az energiát kap és bőségnek, növekedésnek indul.

 Változás nélküli állapot nem létezik, bármennyire is áhítozunk néha iránta…

 

A családi feltöltő programok nagyon jelentősek

A családodat, a családi életedet is tudatosan együtt töltött, minőségi idővel „töltened kell”, ha azt szeretnéd, hogy az virágozzon és egy olyan közösséget jelentsen, amely stabil és szeretetteljes alapot ad az életednek.

 

Mi is az a feltöltő program?

Divatossá válik manapság ez a szó, ezért jó, ha megfogalmazzuk magunknak, hogy nekünk mit jelent a feltöltő idő.

Íme néhány jellemző segítségül:

 • olyan program, amit hét közben nem szoktatok csinálni, tehát kimozdít a szokásos környezetből és cselekvésekből;
 • olyan valami, ami új, közösen átélt élményekkel gazdagítja az életeteket;
 • olyan valami, ami erősíti az összetartozás, az „együtt vagyunk” érzését;

Feltöltő program bármi lehet.  Itt is legyünk kreatívak és rugalmasak.

Nemcsak az egy évben egyszeri, nagy nehezen összehozott és kiizzadt nyaralás lehet az, hanem APRÓBB lélegzetvételű dolgok is. A kulcsszó az, hogy a család ÖSSZES tagja jól tudja érezni magát.

Ez persze idővel, ahogy a gyerekek nőnek, biztosan VÁLTOZNI FOG, hiszen más az, amit élvez egy kisgyerek, és mást értékel egy kamasz.

Változást hoz az is, ha a család szerkezete megváltozik. Egyedülálló szülőként ebben a tekintetben is változik a helyzet.

Változás ide vagy oda, egy dolog biztos! Minőségi IDŐT kell teremtened nemcsak a magad feltöltésére, de a család együtt töltődésére is.

Elképzeléseinknek, ötleteinknek ami határt vagy keretet szabhat, az a pénztárcánk és az időbeosztásunk.Ha mindkettőt tudatosan kezeljük, akkor megkönnyítjük vele a saját dolgunkat, és nemcsak a feltöltő idő tekintetében, hanem életünk minden területén. Érdemes tehát a bőségteremtés és az időuralás dolgaival önismereti szinten foglalkozni és dolgozni, a régi hiedelmeket felismerni és új gondolatokkal megtölteni a lelkünket.

 

Tippek:

 • TUDATOSAN vezessünk be mondjuk havonta vagy kéthetente olyan napokat, amit valóban arra szánunk, hogy csak a családunkkal töltsük.
 • A ’tudatosan’ szó itt azt jelenti, hogy kinyitjuk/megnyitjuk a naptárunkat és kijelöljük dátum szerint a napokat. Majd megegyezünk a családtagokkal, hogy mit csináljunk, mivel töltsük azt a napot.
 • Tartsuk észben, főleg mi, anyukák,  hogy ez a nap nem arról szól, hogy akkor most új díszletek között vagyunk, de ugyanazt csináljuk, mint otthon. Tehát a prioritásunk ne a családtagjaink tutujgatása, kiszolgálása és valamiféle általunk helyesnek vélt rend fenntartása legyen. ENGEDJÜK SZABADON nemcsak magunkat, de hagyjuk meg a gyerekek szabadságát is. Ezzel támogatjuk leginkább őket és magunkat is.

 

Extra tippek egyedülálló szülőknek

Nálunk mióta egyedül nevelem a gyerekeimet, természetesen ezen a fronton is változások álltak be.

Ha egyedülálló szülő vagy, talán nehezebb a dolgod, mert úgy érezheted, hogy mindent neked kell egyedül megoldani, a pénzcsinálástól kezdve a napi rutinokig. Sőt, még extra érzelmi töltést is kellene, hogy adjál a gyerekeidnek, hogy minél inkább azt érezhessék, ti azért igenis egy család vagytok. Ha nem is olyan, mint a többi,  de attól még szép, élhető és szerethető család.

A gyerekeknek szükségük van arra, hogy érzelmileg biztonságban legyenek. Neked viszont rengeteg erőre és energiára van szükséged, hogy a lehetőségeidhez mérten meg is tudd ezt nekik adni.

Én nem tartom a legideálisabbnak, ha „csonka” családban nőnek fel a gyerekek,  de ha már így alakult, akkor mindenképpen érdemes megkeresned a dolognak a pozitív oldalát.

Keresd meg azt, hogy milyen módon tudsz ebből jól kijönni. Keresd meg azokat a dolgokat, amiket a javadra tudsz fordítani ebből a helyzetből.

 • Mindenképpen fontosnak és előnyösnek tartom, hogy a másik szülővel is töltsenek minél több időt a gyerekek. Én ez elé nem gördítek akadályt, sőt, teszek is érte.  Természetesen ehhez ki kell dobnod a saját sértődöttségedet, haragodat, ellenérzéseidet, ha munkálkodik benned ilyen.
 • Amíg ők a másik szülővel vannak, én kiválóan fel tudom használni  azt az időt a saját feltöltődésemre. Azokon a napokon teljesen szabad vagyok, szabaddá teszem magam és tényleg azt csinálok, amit csak akarok.
 • Ha én ilyen módon tudok időt szakítani önmagamra, akkor a közösen töltött időnkben nyugodtabban és türelmesebben tudok velük együtt lenni, ami nagyon fontos, mert az nem feltöltő együttlét, hogy ha fizikailag egy légtérben vagytok ugyan, de az együtt töltött időtökben te feszült, rosszkedvű, unott stb. vagy.

Tehát először én töltöm fel magamat.Utána pedig jöhet a közös feltöltődés.

 

És hogy nekünk mondjuk milyen feltöltő programjaink vannak?

Erre nincsenek eget rengető tippjeim. Ez mind attól függ, hogy ki mit szeret csinálni, mi az, amit te élvezel, és mit a gyerekek, ők hány évesek, milyen beállítottságúak, stb.

Én személy szerint  itt az „együtt vagyunk” érzést kiváltó dolgokat szoktam mostanában megvalósítani, és ebből nem csinálok nagy ügyet, a legegyszerűbb dolgok is nagyon jók lehetnek, hiszen sok mindenre a rohanó hétköznapokban nincs idő.

Nálunk a top 5:

 • Facebook

 • éjszakába nyúló beszélgetések, ez a lányom kedvenc programja 😀
 • kedvenc film közös megnézése a fiammal
 • együtt sportolás
 • társasjáték, kártyajáték
 • Xbox közösen

Ez a legújabb, és úgy tűnik, hogy kénytelen leszek lépést tartani az újdonságokkal. Az igazat megvallva, nekem ez nehezen megy, hiszen más generációhoz tartozunk, mikor én voltam gyerek, hírből sem ismertük az ilyen játékokat, úgyhogy jókat szoktak nevetni rajtam a gyerekeim. De nem bánom, mert nekem az a lényeg, hogy nevessenek…

Amire viszont én mindig nagyon odafigyelek, az az én HOZZÁÁLLÁSOM ezekhez az együttlétekhez. Ez alatt azt értem, hogy ezek alatt az idők alatt száz százalékosan jelen vagyok, rájuk figyelek és közben nem jár a fejemben még vagy száz elintézendő feladat.  Nem irányítok, hanem gyönyörű „puhán” a legszabadabb önmagunkként öleljük egymást körül és vagyunk együtt.