– Anya, lesz ma családi meeting? – kérdezi a 15 éves fiam.

– Persze,  6-kor a nappaliban! – kiabálom fel az emeletre.

No, de mi is pontosan a családi meeting?

Miért kellett?

Ki vesz részt rajta?

Ilyen pici gyerek mit csinál egy ilyen meetingen?

Kezdjük az elején! 😊

Az év elején vezettem be ezt a szokást önismereti trénerem javaslatára. Nagyon hálás vagyok érte.

A család szervezése nagyon könnyen ment, amíg a vállalkozásom építését nem kezdtem el. Hirtelen sokfelé oszlott meg a figyelmem.

Nem voltam türelmes, és igazából a családom tagjainak sem tudtam úgy kidelegálni a koruknak megfelelő feladatokat, ahogy kellett.

Összecsaptak a fejem felett a hullámok.

A hullámok kisimítása érdekében vezettem be, hogy minden vasárnap este 6-kor leül az egész család és megbeszéljük, hogy a következő héten:

 • kinek milyen kötelezettsége van (takarítás, kutya etetése és sétáltatása, stb.),
 • ehhez kér-e segítséget,
 • reggel ki viszi őket az iskolába,
 • kinek hány órára kell beérni reggel,
 • ki mikor megy bulizni, ehhez szüksége van-e fuvarra,
 • mi legyen a heti menü,
 • kívánságlista a tízóraihoz,
 • kinek mit kell hozni a pékségből,
 • ki vigyáz rájuk a hétvégén, ha éppen a szülők hétvégén elmennek valahova (ezt mondjuk nem elég sűrűn tárgyaljuk 😊),
 • mikor kell a kisebb gyerekekre vigyázni a nagyobb gyerekeknek,
 • milyen ruhára van még szükségük, megállapodunk, melyik nap megyünk vásárolni,
 • stb., stb.

Nálunk én vagyok, aki a meetinget vezeti és a témákat felveti első körben.

A meetingeknél olyan nagyon fontos a játékosság, közben pedig mindenki óriási felelősséget vállal a különböző tisztségekkel, de nézzük meg, hogy hogy.

A középső gyermekem (10 éves), aki a meeting megnyitásáért felelős elnök. Enélkül nem kezdődhet el a meeting.

Legkisebbem (8 éves), aki született Buddha😊, a meeting nyugodt légköréért felelős igazgató (nagyon sokszor kiosztott már minket, ő ugyanis egyáltalán nem bírja a feszültséget), és a meeting zárásáért felelős elnök.

Ők ketten felelősek még a heti menü összeállításáért. Ők kitalálják, egyeztetnek a család többi tagjával, hogy mit szeretnének, és megszületik a heti menü.

menü tervezet
 • Facebook
Heti menü összeállítása

Ez látható a fényképen. Mindössze 10 perc alatt megírták, mert elfelejtették megírni a hétvégén, így a meeting alatt összedugták a fejüket és megszületett a mű.

(Arra lettem figyelmes a megbeszélésük során, hogy a legkisebbem azt mondja:

No jó, a libacomb, az még vállalható nekem!

😊 )

A nagyfiam (15 éves) még nem vállalt tisztséget, de titkon remélem, hogy ő lesz az élelmezési igazgató, aki beszerzi az alapanyagokat. 😊

Természetesen ez egy irányadó terv ahhoz, hogy mit kell vásárolnom.

Nem szentírás, hogy melyik napon mi legyen az ennivaló, azt szabadon variálhatjuk, de így tudják, mire számíthatnak a héten.

Elsősorban a heti teendőket beszéljük meg, de természetesen az egyéb közlendők alatt beszélhetünk olyan dolgokról, ami a család minden tagját érinti.

Személyes konfliktusokat csak a meeting után lehet megbeszélni, természetesen mediátor segítségét kérhetik, ha szükséges☺.

Milyen tanulságok születtek 9 hónap alatt?

 • Az első meetingek nagyon hosszúak lettek. Volt, hogy 1,5 óra lett, mert kamasz gyerekünkkel csak ezen a fórumon tudtunk beszélni, ezt kihasználtuk. Hiba volt. Megegyeztünk nagyon hamar, hogy maximum 40 perces, de inkább 30 perc lehet csak egy meeting. ( A fent említett személyes konfliktusokat meeting utánra hagytuk. 😊)
 • Kicsit erőltetettnek tűnt eleinte a dolog, de nem csoda, újdonság volt. Aztán egy vasárnap megkérdi a nagyfiam:

Lesz vasárnap az az izé? Mert mondanom kell vmit….

Képzelhetitek, milyen boldog voltam.

 • Mindez persze nem jelenti azt, hogy hétköznap ne beszélnénk. De ezzel megszűntek azok a problémák, hogy szeretnének valamit és odadobják egy mondatban, amikor vagy figyelek, vagy nem, és aztán én vagyok a ’figyelmetlen anya’. A meetingen jegyzetelek, és ott áll feketén-fehéren, hogy volt-e róla szó vagy sem. Ha nem, semmi baj, jön a következő vasárnap, és már mondhatja is.
 • A bevásárlólistát megírom a menühöz és kiteszem a hűtőre. Sokszor meglepett azzal a párom, hogy elvitte a listát és hazafelé bevásárolt. 
 • Nem vásárolunk felesleges dolgokat.
 • Mindenki tudja, hol van a másik és már csak akkor kezdhetnénk aggódni – de mi ugye ilyet nem teszünk -, ha a megbeszélt időben a másik nincs otthon. (Itt konkrétan a kamaszokra gondolok, előre megbeszéljük, melyik nap hova megy és én addig nem kérdezem, hol van. Ha változás van, akkor hazaszól. Nagyon szuperül működik és én sem érzem, hogy az agyára megyek a folytonos kérdezéseimmel.)
 • Nekem, személy szerint óriási meglepetés volt, hogy a srácaim mennyire önállóan tudják végezni a feladataikat. Sokat segített abban, hogy leváljak róluk és hagyjam őket végezni a feladataikat.   

Nekünk nagyon bejött. Jó játék, de tudjátok, olyan komoly játék. Csak rajtunk múlik egy ilyen meeting sikere! Meleg szívvel ajánlom! 😊

Ha van hasonló tapasztalatotok, kérlek, osszátok meg kommentben, hogy tanulhassunk egymástól és még gördülékenyebbé tudjuk tenni a hétköznapokat.